• Producent: MASAHIRO
  • Kategoria: Sztućce
  • Rodzaj: noże

Nóż szefa kuchni to jedno z w głównej mierze wybieranych narzędzi w kuchni, jednocześnie poprzez profesjonalnych kucharzy jak i amatorów. Typowy kształt noża, wywodzący się z kuchni francuskiej wykorzystywany jest do wielu zadań kuchennych a nazwa nóż szefa kuchni, uwydatnia fakt, że jest to nieodzowne narzędzie każdego kucharza. Nóż jest nad wyraz lekki a rękojeść pewnie leży zarówno w drobnych jak i sporych dłoniach. Dzięki świetnemu wyważeniu pomiędzy ostrzem a rączką zezwala na rytmiczny, bardzo efektywny, kołyszący ruch na powierzchni podczas krojenia w plastry lub siekania zróżnicowanych produktów.

typowa rękojeść stworzona z wysokojakościowej, rdzoodpornej stali cechy antybakteryjne i jest przystępna w czyszczeniu. Specjalne perforacje na rączce sprawiają, że chwyt jest niezwykle pewny, gwarantujący nadzwyczajną kontrolę nad ostrzem. Zintegrowana rękojeść z głownią jest nad wyraz solidną i trwałą konstrukcją o niesamowitym wyglądzie.

Noże z tej serii są ostrzone z dwóch stron lecz w przeciwieństwie do większości zachodnich producentów, Masahiro ostrzy je asymetrycznie 80/20. Oznacza to, że krawędź tnąca przesunięta jest na jedną ze stron osi noża. Korzyści z zastosowania asymetrycznego ostrzenia to choćby o 35% w stosunku do symetrycznego ostrza cieńsza krawędź tnąca, poprzez co widocznie ostrzejsza.

Specyfikacja towaru:

  • rodzaj stali: MBS-26
  • HRC: 58-59
  • Materiał rękojeści: stal nierdzewna
  • Sposób ostrzenia: dwustronny, asymetryczny 80/20
  • Długość kompletna: 305 mm
  • Długość ostrza: 182 mm
  • Szerokość ostrza: 42 mm
  • Grubość ostrza w najszerszym miejscu: 2.0 mm
  • Waga: 150 g

dane dopełniające:

  • Wszystkie noże Masahiro są arcytrudnie ostre, zalecamy zatem używanie z należytą ostrożnością.
  • Noży Masahiro nie należy używać to krojenia zamrożonych produktów ( z wyjątkiem kolekcji do tego asygnowanej).
  • Nie używaj noży do innych celów niżeli spożywcze.
  • Do krojenia używaj drewnianych lub stworzonych z tworzywa desek do krojenia.
  • Nie należy myć noży w zmywarkach, które niszczą krawędź tnącą.
  • Myj nóż w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń.
  • Po umyciu wytrzyj nóż do sucha.

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Sztućce