• Producent: MASAHIRO
  • Kategoria: Sztućce
  • Rodzaj: noże

Masahiro MV-H Slicer o długości ostrza 240mm to znakomity nóż do plastrowania. Długie, smukłe, dość sprężyste ostrze zostało wytworzone do odkrawania minimalnych porcji miękkich dań głównych takich jak pieczony drób czy ryba przygotowana w całości. Dzięki zastosowaniu długiej krawędzi tnącej podczas krojenia uzyskujemy wyśmienicie równe plastry. Nóż ten z powodzeniem możemy ponadto wykorzystać do filetowania.

seria MV-H została zaprojektowana i produkowana z myślą o europejskich i amerykańskich odbiorcach, którzy używają noży w nieco inny sposób aniżeli w Japonii. Oprócz cięcia, noże na zachodzie stosowane są ponadto do siekania. Posiadając na względzie wykorzystywanie również tej techniki, ostrza noży serii MV-H są nieco grubsze, bardziej wytrzymałe w trakcie cięższych prac.

Higieniczna rękojeść z właściwościami antybakteryjnymi, została wyprodukowana z materiału o nazwie polyacetal (POM), znamionującym się wyjątkową trwałością. Uchwyt został zabezpieczony trzema nadzwyczajnie osadzonymi nitami, a między nim i ostrzem zaimplementowano dopełniające, metalowe wzmocnienie.

Noże z tej kolekcji są ostrzone z dwóch stron ale w przeciwieństwie do większości zachodnich producentów, Masahiro ostrzy je asymetrycznie 80/20. Oznacza to, że krawędź tnąca przesunięta jest na jedną ze stron w osi noża. Korzyści z użycia asymetrycznego ostrzenia to nawet o 35% w stosunku do symetrycznego ostrza cieńsza krawędź tnąca, przez co widocznie ostrzejsza.

Specyfikacja artykułu:

  • wariant stali: MBS-26
  • HRC: 58-59
  • Materiał rękojeści: POM (polyacetal)
  • Sposób ostrzenia: dwustronny, asymetryczny 80/20
  • Długość pełna: 365 mm
  • Długość ostrza: 243 mm
  • Szerokość ostrza: 38 mm
  • Grubość ostrza w najszerszym miejscu: 2.5 mm
  • Waga: 174 g

dane dodatkowe:

  • Wszystkie noże Masahiro są skrajnie ostre, zalecamy zatem wykorzystywanie z należytą ostrożnością.
  • Noży Masahiro nie należy używać to krojenia zamrożonych produktów ( z wyjątkiem kolekcji do tego asygnowanej).
  • Nie używaj noży do innych celów aniżeli spożywcze.
  • Do krojenia używaj drewnianych albo produkowanych z tworzywa desek do krojenia.
  • Nie należy myć noży w zmywarkach, które niszczą krawędź tnącą.
  • Myj nóż w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń.
  • Po umyciu wytrzyj nóż do sucha.

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Sztućce