artykuł może zawierać: soję, nasiona sezamu i gorczycę.
Sos boloński to konwencjonalna potrawa kuchni włoskiej. Jak sama nazwa wskazuje, wywodzi się on z Bolonii. Oryginalny sos tego typu musi być długo gotowany, a jego bazą jest mielone albo drobno siekane mięso, pomidory oraz czerwone wino. Zainspirowani klasyczną recepturą przygotowaliśmy wyśmienity sos boloński wegański, który idealnie nadaje się do makaronów, placków ziemniaczanych, a także ryżu czy naleśników. Nasza roślinna wersja to wyśmienity wybór dla osób, które stawiają na zdrową kuchnię roślinną.. Wegański sos boloński Primavika to szczególnie aromatyczna mieszanka. Bazą produktu jest gęsty sos pomidorowy, do którego dodane zostało roślinne mięso mielone. Jest ono wyjątkowo wartościowym źródłem białka i powoduje, że potrawa jest nad wyraz sycąca i znakomicie pasuje na obiad. W wegańskim sosie bolońskim nie zabrakło także aromatycznych przypraw i ziół. Są one niezwykle widocznym komponentyem każdego włoskiego dania i posiadają ogromny wpływ na smak naszego sosu. Proponowany przez nas artykuł jest w 100% roślinny, dlatego pasuje dla wegetarian i wegan. Dzięki temu, że nie posiada fosforanów i nienaturalnych barwników oraz glutaminianu, to jest on nie tylko pożywny, ale także zdrowy.. Choć w Polsce wyjątkowo modne jest podawanie sosu bolońskiego z makaronem spaghetti, to w oryginale serwuje się go na makaronie tagliatelle albo pappardelle. Są to typy włoskiej pasty o szerszych nitkach, które lepiej utrzymują nad wyraz ciężki i gęsty sos.
Wegański sos boloński Primavika nieprzeciętnie komponuje się z praktycznie każdym wariantym makaronu. Nasz produkt nieprzeciętnie stanie na wysokości zadania także jako dodatek do placków ziemniaczanych, ryżu oraz naleśników. Wegański sos boloński można serwować także z kopytkami lub włoskimi gnocchi.