Otręby owsiane to produkt otrzymany z przerobu ziarna owsa. Otręby owsiane charakteryzują się mniejszą zawartością zaliczanego do frakcji betaglukanów błonnika i największą ilością tłuszczu niż pozostałe otręby. Tłuszcz ten jest jednak szczególnie cennym, nienasyconym kwasem tłuszczowym. Otręby owsiane zawierają również kwas oleinowy. W ziarnach owsa znajdują się w dodatku awentramidy i pokaźne ilości witaminy z grupy B (bardzo B6 oraz B12) i minerałów (selenu, magnezu).
Otręby owsiane, nie tracąc swoich cechy podczas obróbki, wykorzystywane są w kuchni jako dodatek pomiędzy innymi do sałatek, surówek, zup, deserów, wypieków, pieczywa, pasztetów, placków ziemniaczanych, jako element do panierki do kotletów mięsnych albo warzywnych bądź uzupełnienie kompozycji musli.
Informacja o alergenach: W zakładzie są pakowane na dodatek sezam, gorczyca, soja, migdały, orzechy, produkty zawierające gluten oraz produkty zawierające SO2 (dwutlenek siarki).
fotografie artykułu są zdjęciami poglądowymi i mogą się różnić od aktualnej partii.
marka stara się aktualizować na bieżąco wszystkie dane zawarte na naszym sklepie www.badapak.pl, jednak dane zawarte w opisie produktu mogą różnić się nieco, w zależności od aktualnej partii artykułu.
podane wartości zostały nam dostarczone od dostawców, jak również mogą być danymi literaturowymi.