• Producent: Marco Polo
  • Kategoria: Przyprawy i zioła
  • Rodzaj: mieszanka przypraw
  • Wielkość opakowania: 40 g
Kurczak Teriyaki Co oznacza japońskie słowo teriyaki? Teriyaki to japońskie określenie na mięso marynowane w sosie teriyaki, a następnie pieczone lub grillowane na węglu. Obecnie słowo to jest wykorzystywane do opisania każdej potrawy marynowanej albo podawanej z tym sosem. Historia Teriyaki Metody gotowania teriyaki były użytkowane od wieków, począwszy od okresu Tokugawa (lub Edo). Japonia w czasach dynastii szogunów Tokugawa (1603-1867) miała dużo zmian w urbanizacji i metodach rolniczych. Doprowadziło to do wprowadzenia nowych elementów w powszedni jadłospis japończyków, a także nakłoniła ich także do nowych stylów gotowania. Marynata Teriyaki Sos sojowy jest głównym aromatem wykorzystywanym w autentycznej kuchni japońskiej. Teriyaki mimo iż wywodzi się z tej samej kuchni. Stało się popularne w Stanach Zjednoczonych w latach 60. XX wieku, kiedy japońscy imigranci osiedlili się na Hawajach. Ta nieszablonowa marynata powstała z lokalnych produktów. Ma mnóstwo odmian ale podstawa przede wszystkim jest podobna czyli sos sojowy w połączeniu z cytrusem ( sok z limonki bądź cytryny ) do tego słodki smak w postaci daktyli, cukru bądź miodu lub nawet syropu klonowego. Na koniec przyprawy pieprz czarny, imbir i czosnek.
Przyprawa teriyaki jest niebanalny dla wielu ze względu na swoją prostotę i sposób, w jaki powoduje, iż ​​potrawy wyglądają jeszcze bardziej apetycznie. Do czego użyć Teriyaki?
Sos teriyaki jest głównie stosowany jako marynata lub glazura do mięs i ryb. Najistotniej znany jest z połączenia z grillowanym kurczakiem. Znakomicie nadaje się w dodatku do mięs smażonych w piekarniku czy na patelni. Przyprawa Teriyaki jaki i sos nad wyraz poprawnie nadają się jako dodatek do kawałków kurczaka i brokułów i podawanych z ryżem czy jako glazura do łososia. Szczególnie dobrze komponuje się dodatkowo z makaronem.

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Przyprawy i zioła