Myślisz o rozpoczęciu sprzedaży w internecie? Chcesz, by Twoja oferta pojawiła się w bazarek.pl?

Załóż sklep internetowy na naszej platformie SklepyFirmowe.pl!
Załóż własny sklep

  • • 21 dni za darmo
  • • od 19 zł miesięcznie

Starożytna Grecja od kuchni (9788301196738)

Cena: 47,85 zł

Przejdź do sklepu

jeśli chcesz złożyć zamówienie lub dowiedzieć się
czegoś więcej na temat tego produktu

Informacje o Starożytna Grecja od kuchni (9788301196738)

Jaka była rola uczty i sympozjonu, prócz czerpanej z niej rozrywki i radości z jedzenia i picia?

Kto gotował dla Platona i Sokratesa?

Gdzie były kobiety, w trakcie gdy ich mężowie biesiadowali?

Jak wyglądały przybory kuchenne?

Czy Grecy wychodzili na lunch?

Czy zmysłowe przyjemności mogą mieć coś wspólnego z rybami?

Czy dziś możemy posmakować starożytnego sera?

W zaglądaniu do kuchni zawsze jest coś ekscytującego! To właśnie za kulisami dojrzymy to, czego nie widać na nakrytym stole. Grecy bez wątpienia nie byli pierwszymi ludźmi wykazującymi zainteresowanie kulinariami, ale byli jednymi z pierwszych, którzy uświadomili sobie, iż gotowanie może być sztuką. Rytuał rodzinnych spotkań przy stole można obserwować jeszcze dziś. A jak to wyglądało w starożytności?

W górzystym helleńskim kraju, rozsypanym w setki wysp i wysepek, ludzie nauczyli się liczyć bardziej na dary morza niżeli ziemi. Grecka kuchnia obfitowała w to, co dostarczał akwen: ryby, kraby, kalmary i ośmiornice były na porządku dziennym. Dieta typowego Greka składała się dodatkowo z jęczmiennego placka albo miski kaszy, pospolitych warzyw, przede wszystkim strączkowych, odrobiny lokalnych owoców i pewnej ilości dziko rosnącej zieleniny. Porcji białka dostarczały ślimaki, a mieszkańcom wybrzeża – owoce morza. Niewiele rejonów sprzyjało hodowli bydła, za to owce i kozy były wszechobecne. Właściciele jednej czy dwóch kóz mieli przywilej uraczenia się raz na jakiś czas kawałkiem sera albo kubkiem mleka, a mięso pozostawało w zasięgu szczęściarzy mających pokaźniejsze stada. Aromat pieczystego był dla przeciętnego Greka raczej oznaką święta niżeli codziennością. Mniej zamożni musieli się zadowolić polewkami, znanymi w dodatku z kuchni Słowian, i papką z mąki, fasoli, cebuli i czosnku.

Starożytna Grecja od kuchni to nie tylko przewodnik po najpopularniejszych produktach goszczących na stołach Greków, upodobaniach uprzywilejowanych smakoszy i narodzinach sztuki kulinarnej Europy. To egzotyczna podróż do świata ludzi odległych w czasie i przestrzeni, choć równocześnie wyjątkowo nam bliskich, gdyż będących twórcami kultury, której jesteśmy spadkobiercami. Warto się w tę podróż wybrać, nie tylko dlatego, że gastronomia Grecji stoi u początków współczesnej kuchni europejskiej,z zasady dlatego, że jest częścią historii tego kraju, historii, która domaga się uwagi każdego, kto pragnie poznać źródła własnej cywilizacji.

Książka omawia temat tradycji kulinarnej starożytnych Greków – pierwszych mistrzów kuchni europejskiej. Opowiada o codziennej strawie zwykłych ludzi, produktach obecnych na stołach starożytnych Greków, o upodobaniach smakoszy i okolicznościach, w których gotowanie stało się w Grecji tak samo ważne...

ISBN 9788301196738
Autor Magdalena Nowakowska
Wydawnictwo Wydawnictwo Naukowe PWN
Ilość stron 293
Rok wydania 2017
Tematyka podręczniki i edukacja

do góry ↑