Wojciech Goszczyński pokazuje, na przykładzie kilku krajów europejskich, w tym Polski, próby budowania nowych, alternatywnych sieci łączących rolnictwo z konsumentami, sprzyjających tworzeniu systemu jednostajnej produkcji i konsumpcji żywności. Praca pozostała w obfitym stopniu poświęcona kształtowaniu ruchów społecznych związanych z wytwarzaniem i dostarczaniem najważniejszego towaru ludzkości, jakim jest żywność. ( )
Tworzenie alternatywnych sieci produkcji, dystrybucji i konsumpcji żywności w naszym kraju jest słabo innowacyjne. Wynika to m.in. Z braku odpowiednich rozwiązań instytucjonalnych, w tym prawnych i niedostatecznego zaangażowania społecznego. Z tego punktu widzenia niezwykle pożyteczne i pouczające jest zaznajomienie się z doświadczeniami państw europejskich wyżej od nas rozwiniętych: Austrii, Francji i wielkiej Brytanii, które ukazuje autor. Opisał on też nieliczne przypadki tego typu alternatywnych działań w Polsce.
Poza częścią analityczno-opisową, w niniejszej publikacji znajduje się dużo niebanalnych rozważań o kondycji współczesnej socjologii wsi i rolnictwa i o nowych nurtach teoretycznych w niej występujących.
z przedmowy Jerzego Wilkina
ISBN: 9788373837072
Kod paskowy: 9788373837072
Autorzy: Goszczyński Wojciech
Kod wydawcy: 20012
ilość tomów: 1
Miejscowość: Warszawa
Format: 15.0x21.5cm
Języki: polski