Znany i szanowany podręcznik dopasowany do podstawy programowej z 2019 r. Omawia starannie procesy przyrządzania ciast, zup, sosów i zakąsek zimnych i gorących. Opisuje także typy mięs i ich wykorzystanie w gastronomii. Demonstruje zasady przygotowywania i podawania napojów alkoholowych i bezalkoholowych. Pozwala zapoznać się z cechami typowymi kuchni zróżnicowanych regionów Polski, a także innych krajów. Liczne rysunki i fotografie ułatwiają zrozumienie omawianych treści. Publikacja obfituje w interesujące przepisy.Podręcznik przypasowany językowo i merytorycznie do wieku odbiorcy. Gromadzi kluczową terminologię techniczną użytkowaną w branży gastronomicznej, w przypadku terminów obcojęzycznych wyrózniono ich poprawną wymowę.Obowiązkowa pozycja w przygotowaniach do egzaminu zawodowego! Wiadomości teoretyczne wsparte licznymi przykładami, ćwiczeniami i ilustracjami przybliżającymi ergonomiczne użycie wiedzy.