Autorzy prezentują w poradniku praktyczne wskazówki dla lekarzy, dietetyków, pacjentów oraz osób opiekujących się chorymi. W szczegółowy sposób przedstawiają przyczyny i objawy wyniszczenia nowotworowego.
w przypadku terapii związanej z chorobą ważne jest leczenie wspomagające i przestrzeganie zaleceń żywieniowych. Wyszczególnioni koncentrują się na innowacyjnaniu m.in. Przy utracie/przyroście masy ciała, zaburzeniach odczuwania smaku i zapachu, suchości w jamie ustnej, utracie apetytu, stanach zapalnych jamy ustnej i przełyku, wymiotach, biegunkach, zaparciach i niedokrwistości.
W publikacji znajdują się także wskazówki dietetyczne do wykorzystywania po terapii onkologicznej, jak także dotyczące trybu życia, w tym aktywności fizycznej, osób z nowotworem i wyleczonych. Książka gromadzi ergonomiczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie.
Mogą z niej korzystać równocześnie pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.