Jajko jakie jest, każdy widzi. Jak smakuje – no właśnie, to wcale nie musi być oczywiste! Sposobów na jego podanie jest całe dużo. Można próbować nietuzinkowo: na miękko z karmelem, w jajecznicy z kardamonem, z macą na słodko.
Możnatradycyjnie: przygotować własny majonez, sos zabaione czy mousse au chocolat. Można, z duchem czasu, ukisić. Serio można? Tak! Jajko to podstawa w kuchni. Bez niego nie ma gęstych sosów i puszystych biszkoptów.
genialne na śniadanie, obiad, podwieczorek – można je jeść cały czas nie zważając na porę dnia, czy roku. "Jajko" to książka produkowana w hołdzie najstarszemu składnikowi świata. Napisana przez Kasię i Zosię Pilitowskie, mamę i córkę, właścicielki baru śniadaniowego, które znakomicie wiedzą, jak wykluwają się najpyszniejsze przepisy.
Inspirujące przepisy przeplatają się z opowieściami Kasi i Zosi Pilitowskich i ich krakowskich przyjaciół – kucharzy i artystów, którzy dzielą się wspomnieniami z dzieciństwa i sekretnymi recepturami na najkorzystniejsze jajka na świecie.
Jak się bowiem okazuje, każdy ma swój ulubiony smak. A jaki jest twój? Powyższy opis pochodzi od wydawcy.